Assalamu’alaikum warahmatullahi wa barakatuh

Alhamdulillahi rabbil ‘alamin wassolatu wassalamu ‘ala Rasulillah wa‘ala alihi wasahbihi ajma‘in.

Adalah dimaklumkan bahawa ??????? ???? ???? ???? ????? ?????? ?????? ?????? ??????? ???? ???? ???? ????? ???? ?????? ??????? ???? ??-??????? ????? ??-?????? ???????? ??’????????? ??-??????? ?????? ???? ???? ??-?????? ?????? ???? ????? ???? ???????’?? ?????? sebagai ????? ????? ????? ?????? ?????? ????? ??????, telah memperkenankan Kadar Zakat Fitrah Negeri Pahang bagi tahun 1441 Hijriyyah bersamaan 2020 Miladiyyah ialah RM7.00 (Ringgit Malaysia Tujuh Sahaja).

Semua umat Islam di dalam negeri ini hendaklah mengeluarkan Zakat Fitrah
mereka bermula dari awal Ramadhan dan selewat-lewatnya sebelum solat sunat hari raya Aidilfitri.

Memahami keutamaan memutuskan rangkaian jangkitan Covid-19 dan pematuhan kepada penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kaedah bayaran melalui Amil Zakat Fitrah adalah tidak disediakan. Justeru itu, pihak Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (Majlis) telah menetapkan kaedah bayaran pada tahun ini adalah seperti berikut:

?) ?????? ???? ?????? (????????) ??????? ??????? ??????.????.???.??.
?) ???????? ???????? (???? ???????????)
?) ???????? ???????? (???? ???????????)
?) ????? ?????? ?????? ?????. Bagi mereka yang tiada kemudahan untuk membuat bayaran secara atas talian (internet) seperti di atas.

Kaedah bayaran melalui ????? ?????? ?????? ????? ini adalah pilihan hanya kepada mereka sepertimana berikut ;
?. ????? ????????? ??????? ??????? ?????? ???? ?????? (????????).
??. ????? ????????? ???? ???? ??????? ???? ???? ???????? ???? ????? ???????? ??????? ??????? ?????? ???? ??????.
???. ????? ????? ????? ???????? ????? ?????? ?????? ???? ?????? ???? ????? ??????.

Melalui kaedah ini pihak Majlis akan mendahulukan bayaran bagi pihak pembayar dan memerlukan pembayar membuat bayaran semula kepada Majlis selepas berakhir tempoh PKP. Jika ditamatkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di dalam tempoh Ramadhan dan khidmat Amil Fitrah disediakan, maka kaedah bayaran melalui Zakat Fitrah 15888 ini tidak lagi disediakan.
????????? ??????????? ?????? ??????? ??????? ????? ?????? ?????? 15888 ??? ?????? ??????????? ????????? ???????????? ??????????? ????? ?????? ?????? ??????.

Selain kaedah-kaedah bayaran yang dinyatakan di atas, pihak Majlis akan terus menyediakan lain-lain kaedah bayaran alternatif kepada mereka yang tiada kemudahan membuat bayaran secara atas talian (internet) agar tanggungjawab menunaikan Zakat Fitrah dapat ditunaikan.

??????? ???? ???????? ???????? ????? ?????? ????? ??? ?????? ????? ???? ???????? ???? ?????? ????? ????? ??? ???? ????? ?????? ?????? (??????) ?????? ????????? ????????? ?? ????? ??????? 38 ??????? ????????? ??????? ??????? 2013 ??? ???? ????? ????????? ????? ????????? ????? ????? ????? ???????? ???? ???? ??????? ???? ??????? ????? ????? ???????? ??? ????? ???? ?????-?????? ??????.

Sempena bulan Ramadhan yang diberkati ini, umat Islam digalakkan menghidupkan bulan Ramadhan dengan amal ibadah dan patuh dengan apa-apa ketetapan pihak berkuasa selama tempoh PKP ini berkuatkuasa.

Dikesempatan ini, saya bagi pihak Majlis mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan dan selamat menunaikan Zakat Fitrah pada tahun ini.

Sekian, Wassalamu’alaikum warahmatullahi wa barakatuh.

(??. ????’ ????? ????? ??? ???? ???????, ????.,???.,???.,???)
Setiausaha,
Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang
Tarikh : 23 April 2020M / 29 Sya’ban 1441H.

Carta Organisasi Majlis
Skip to content